Hyvin sanottu – kunnioittaen keskusteleva Suomi -hanke haluaa kohottaa suomalaisen keskustelukulttuurin tasoa ja innostaa ihmisiä mukaan toisia kunnioittavaan, erilaisia näkemyksiä arvostavaan keskusteluun. Keskustelulle halutaan luoda turvallisia paikkoja ja pitää huolta siitä, että keskusteluun osallistuminen olisi mielekästä kaikille.
Nyt käynnistyvää viisivuotista (2021-2026) keskustelukulttuurihanketta koordinoivat Yleisradio ja Erätauko-säätiö. Mukana on #sovinnon lisäksi useita erilaisia toimijoita, kuten Tasavallan presidentin kanslia, Puolustusvoimat, Suomen Partiolaiset ja Suomen Palloliitto.
Ylen toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan peräti 60% suomalaisista kokee keskustelukulttuurin menneen huonompaan suuntaan. Neljä viidestä suomalaisesta kaipaa lisää kunnioitusta muita ihmisiä kohtaan sekä perinteisessä mediassa että sosiaalisessa mediassa. Neljännes suomalaisista kokee, etteivät omat ajatukset tule kuulluiksi.
#sovinnon ohjelmajohtaja Kirsi Saloranta näkeekin Hyvin sanottu -hankkeelle todellista tarvetta tässä ajassa:
“Tasapainoisessa yhteiskunnassa sallitaan moniarvoiset mielipiteet ja voidaan käydä kärkeviäkin keskustelua erilaisista aiheista. Asioista pitää kuitenkin voida olla turvallisesti eri mieltä. Tärkeää on kunnioittaa erilaisia näkemyksiä ja kuulla niitä. Nyt yleiseen keskustelukulttuuriin on tullut jopa vastenmielisiä piirteitä, pahimmillaan esimerkiksi tutkijat ja asiantuntijat eivät enää halua sanoa mitään mediassa, koska saavat päälleen niin paljon kuraa jälkikäteen. Ei sellaista pidä hyväksyä.”
“Hyvin sanottu -hanke edistää osaltaan parempia käytöstapoja ja ehkäisee ylilyöntejä, jotka pahimmillaan muuttuvat kärjistyneestä keskustelusta pahemmiksi konflikteiksi”, Kirsi tiivistää.
Hyvin sanottu -hanke tulee näkymään eri kanavilla, kuten radiossa, televisiossa, verkossa ja sosiaalisessa mediassa ja lisäksi toiminnallisesti eri tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Sosiaalisessa mediassa keskustelua aiheesta voi seurata ja siihen osallistua #hyvinsanottu ja #brasagt -tunnisteiden kautta.