Sovinnon viikko 2022: yhteentulemisia ja yhdessä elämisen taitoja

Ensimmäistä kertaa järjestettyä Sovinnon viikkoa vietettiin toukokuun lopussa 20.-29.5.2022. Kampanjaviikon tarkoituksena on nostaa esille erilaisia ajankohtaisia sovinnon ja sovittelun teemoja, lisätä sovittelupalveluiden tunnettuutta sekä kasvattaa myös konkreettisesti sovinnon tietotaitoja ja tahtoa yksilöissä ja yhteisöissä.

Vuoden 2022 viikkoa olivat suunnittelemassa ja toteuttamassa erityisesti n. 16-25-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset, jotka sekä ideoivat kampanjan pääviestiä että konkreettisia tilaisuuksia ja tapoja nostaa valitsemiaan tärkeitä aiheita esille Sovinnon viikolla. Pääviestiksi nousi Näetkö ihmisen? (#näetköihmisen), jolla haluttiin herätellä ihmisiä tiedostamaan omia ennakkoluulojaan, ihmisten lokeroinnin haasteita, vastakkainasetteluja ja kärjistyksiä puheessa ja ajatuksissa – kaikkea sitä, mikä meidän ajattelussamme on hyvin luonnollista, mutta monella tapaa myös haitallista.

Kun pyrimme näkemään pintaa syvemmälle emmekä toista ihmistä ainoastaan jonkin ryhmän edustajana, sitä enemmän voimme nähdä kaiken sen, mikä meitä yhdistää sekä ymmärtää toisen tunteita, ajatuksia ja tekoja. Yritys ymmärtää ei tarkoita hyväksymistä, mutta se tarkoittaa sen kaltaista kohtaamista, joka synnyttää uusia mahdollisuuksia vuorovaikutukseen ja yhdessä elämiseen silloinkin, kun se on vaikeata. Ja mitä vaikeampaa se on, sitä enemmän tarvitaan sovintoa. Kaikki alkaakin kysymyksestä: näetkö ihmisen?

Alle on koottuna tunnelmia Sovinnon viikon 20.-29.5. tapahtumista ja tilaisuuksista, joita pitkästä aikaa myös livenä päästiin toteuttamaan. Lähitapaamisten ja tilaisuuksien lisäksi Sovinnon viikkoon 2022 mahtui mm. Suomen Ekumeenisen Neuvoston kanssa yhteistyössä toteutettu Johdanto sovinnon teemoihin -verkkotyöpaja. Siinä pureuduttiin restoratiiviseen kohtaamiseen, yhteisöjen eritasoisten konfliktien käsittelyyn sekä paremmin sovunnonrakentajana toimimiseen omissa yhteisöissä. Lisäksi projektityöntekijä, pappi Marjaana Toiviainen syvensi osallistujien näkemyksiä vallasta, moniperusteisesta syrjinnästä ja yhteisöissä liittolaisena toimimisesta. Sosiaalisen median puolella myös Suomen Sovittelufoorumi ry:n VERSO-ohjelma ja Oikeus sovintoon -nuorten toiminta osallistuivat Sovinnon viikkoon niin ikään nostamalla esille sovinnon teemoja ja esimerkiksi restoratiiviseen kohtaamiseen liittyviä sosiaalisia tarpeita (#sovinnonviikko2022).

Nuorten ohjelmaa Oulun Kirkkopäivillä 20-21.5.22: Sovinnon juhlat ja keskustelua sovinnosta

Sovinnon viikko lähti käyntiin Oulussa järjestetyillä Kirkkopäivillä (YHDESSÄ2022) kahdella sovintoteemaisella, oululaisten nuorten ryhmän suunnittelemalla ja toteuttamalla ohjelmalla. Mukana yhteistyössä olivat myös Kirkkopalvelut ry, Oulun seurakunnat, Suomen Lähetysseura sekä Lasten ja nuorten keskus.

Ensimmäisenä tilaisuutena oululaisten nuorten kanssa järjestettiin Oulun keskustassa perjantaina 21.5. iltaohjelmana yhteiset nuorten Sovinnon juhlat. Pitkän pandemia-ajan jälkeen juhlille ja rennolle yhdessäololle nähtiin todella olevan tarvetta. Koska sovussa elämisen nähtiin nuorten ryhmän mielestä vaativan aktiivisia tekoja joka päivä, koettiin juhlat hyvänä tapana lähteä rakentamaan arjessa yhteisesti sovintoa kutsumalla erilaisia nuoria yhteen. Jo aikaisin suunnitteluvaiheessa kantavaksi ajatukseksi tulikin kutsua juhliin erityisesti eritaustaisia nuoria.

Nuoret onnistuivatkin suunnittelemaan huippuillan, jonka ohjelmaan kuului livemusiikkia (akustista rockia soittava KLS), rentoa tunnelmaa, ruokaa (hodarit ja hampparit Prikka kiertoon -hankkeen kautta saatuina) ja mm. aiemmin nuorten ideoiman sovintoteemaisen kuvakisan voittajien palkitseminen (somevaikuttaja Andreas Tolonen valitsi kuvakisan kolme voittajaa ja palkitsi heidät juhlassa). Kuvakisan parhaista koostetun valokuvanäyttelyn lisäksi nuoret olivat miettineet juhliin erilaista pientä sovintoteemaista aktiviteettia: kuvausseinä, jonka edessä ottaa kuva ja kertoa, minkä puolesta toivoo itse sovintoa; sovinnon kortin kirjoittamista tai tervehdysten jättämistä muille juhlijoille sekä kasvomaalausta (esim. rauhanmerkkejä ja sydämiä).

YHDESSÄ2022-nuorten ohjelmien suunnitelmat ja sisällöt Oulussa kokonaisuudessaan syntyivät, kun nuorten ryhmän kanssa pohdittiin yhdessä kevään ajan ajankohtaisia sovinnon ja yhteiskuntarauhan kysymyksiä. Mikä on tässä ajassa tärkeää, mikä huolestuttaa tai kaipaisi erityisesti sovintoa? Miten sovintoa edistetään aktiivisesti jokapäiväisessä arjessa, mitä eri näkökulmia tähän vähän vaikeaan käsitteeseen liittyy? Lauantaina 21.5. he haastoivatkin keskusteluun näistä samoista aiheista Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Juha Hännisen, oululaisen opiskelijan Heini Kärkkäisen, Kempeleen seurakunnan viestintäpäällikön Tuukka Myllymäen sekä nuoren aktiivin Ilona Rantalan, joka toimii mm. NAVI-ryhmän varapuheenjohtajana. Nuorten omasta ryhmästä keskustelijana oli mukana Valtteri Isohätälä sekä keskustelua vetämässä Ilona Piekkola, jonka juontopariksi hyppäsi #sovinnon harjoittelija Tytti Rintamäki.

Keskustelussa nostettiin esille keskustelijoiden omasta näkökulmasta tärkeitä aiheita sovintoon liittyen (kuten sovinto itsensä kanssa ja niiden, jotka ovat todella eri mieltä kanssamme), laajennettiin yhteistä ymmärrystä siitä, miten sovintoa voidaan rakentaa arjen tasolla (esim. hymyilemällä enemmän!) ja tuotiin ylipäätään nuorten ajatuksia sovinnosta myös vaikuttajien ja Kirkkopäivien yleisön tietoon. Tallenteen keskustelusta löydät #sovinnon Youtube-kanavalta täältä.

Juhla- ja keskustelutunnelmaan pääset myös alla olevien kuvien kautta.

Sovittelua ja sovinnon työtä tekevien Olohuone 23.5.22: asiantuntijapaneeli teemalla nuoret & konfliktit

Suomen Sovittelufoorumi (SSF ry) ja sen hallinnoiman Oikeus Sovintoon -toiminnan (OS) nuoret järjestivät #sovinnon kanssa maanantai-iltana 23.5. asiantuntijapaneelin, jossa pohdittiin nuorten väkivaltailmiöihin, kiusaamiseen ja ylipäätään konflikteihin liittyviä kysymyksiä teemalla nuoret ja konfliktit. Tapaaminen oli osa sovinnon ja rauhan työn ammattilaisille, kuten sovittelijoille ja rauhanvälittäjille, suunnattuja säännöllisiä SSF ry:n ja #sovinnon yhteisiä Olohuone-tapaamisia. Ilta jatkui asiantuntijapaneelin jälkeen räppäri, runoilija Hassan Maikalin upealla esityksellä sekä verkostoitumisella kahvikupposen ääressä.

Oikeus Sovintoon -toiminnan nuoret (hankkeen taustalla SSF ry, #sovinto ja Kone Centennial Foundation) olivat suunnitelleet tilaisuuden asiantuntijapaneelia kevään aikana ryhmän tapaamisissa, ja ryhmäläisistä kolme osallistui lisäksi itse paneeliin. Keskustelua vetivät ansiokkaasti Cristian Tissari da Costa ja Eva Guillard, joiden lisäksi paneelissa asiantuntijana istui Anni Rusi. Kolmikkoa haastateltiin lisäksi illan aikana Kirkko ja Kaupungin juttua varten, joka löytyy kokonaisuudessaan täältä. Jutussa nuoret kertovat ajatuksistaan sovinnosta sekä lisää myös Oikeus sovintoon -ryhmän toiminnasta.

Asiantuntijoina paneelissa Oikeus sovintoon -nuorten lisäksi olivat: Onni Sarvela (OS-ryhmän vetäjä, joka työskentelee myös Diakonissalaitoksen Exit-toiminnassa), Julia Saarholm (kouluttaja ja tutkimuskoordinaattori, Aseman lapset ry), Tiina Snellman (Vantaan sovittelutoimisto), Jon Fuhrmann (Helsingin poliisin ennaltaehkäisevä toiminta) sekä SSF:n VERSO-ohjelman kentän asiantuntijat, vertaissovittelijanuoret Cazu ja Veera Vihdistä,

Näetkö ihmisen? Elävä kirjasto Maailma Kylässä -festarien Mahdollisuuksien torilla 29.5.2022

Sovinnon viikon huipensi sunnuntaina 29.5. Helsingin Kauppatorilla osana Maailma Kylässä -festareita järjestetty Elävä kirjasto. #sovinnon nuorten kampanjaryhmä suunnitteli kirjastoa kevään aikana yhdessä #sovinnon ja sen taustaorganisaatioiden Diakonissalaitoksen ja Suomen Lähetysseuran kanssa.

Elävän kirjaston idea lähti nuorilta mietittäessä, miten Näetkö ihmisen -pääviestiä saataisiin avattua konkreettisella toiminnalla, joka mahdollistaisi pintaa syvemmälle katsomisen erilaisia ihmisiä kohdatessa. Kauppatorille päiväksi perustetusta kirjastosta saikin lainata kirjojen sijaan erilaisia ihmisiä juttutuokioita varten. 20 minuutin aikana eläväinen kirja ehti kertoa kuulijalle raapaisun omasta elämäntarinastaan ja omista kokemuksistaan. Lainaajat pääsivät kohtaamisten kautta haastamaan omia ennakkoluulojaan ja kuulemaankin myös sellaisia tarinoita, joihin eivät välttämättä omassa arjessaan törmää. Yhteensä päivän aikana 14 erilaista elävää kirjaa pääsi tapaamaan noin sataa lainaajaa jutellen ja tutustuen aurinkoisella Kauppatorilla.

Kirjojen ja lainaajien välisissä kohtaamisissa nousi vahvasti esille, miten pysähtyminen juttutuokioon kunnioittavassa hengessä tuntemattoman kanssa tuottaa parhaimmillaan pienessäkin ajassa paljon hyvää. Toisen ihmisen tarinan ja näkemysten kuunteleminen (ja varsinkin aito kuuleminen) vaatii avointa mieltä ja omien ennakkoluulojen sekä ennakkokäsitysten ohi katsomista, mutta ei ole erityisen vaikeaa silloin kuin kohtaamisen äärelle malttaa oikeasti pysähtyä hetkeksikin. Hoksauksia tapahtuu puolin ja toisin samalla lähes vahingossa – samoin oman maailmankuvan avartumista ymmärryksen ja sitä kautta empatian lisääntyessä. Mustavalkoiset ennakkokäsitykset ja tulkinnat saavat yhdellä kerralla paljon lisäsävyjä ja syvyyksiä ympärilleen.

Teemaviikon hengessä festivaaliteltalla pääsi elävien kirjojen lainaamisen lisäksi taittelemaan rauhankyyhkysiä origameina ja kirjoittamaan sovinnon viestejä sydämille.

Scroll to Top