Sovittelusimulaatio Maailma kylässä -festivaalilla

Maailma kylässä -festivaali järjestettiin tänä vuonna Helsingin Suvilahdessa 24.–25.5.2025. #sovinto oli mukana tapahtumassa Vallattoman rauhan aukiolla tarjoamassa kävijöille mahdollisuuden osallistua sovittelusimulaatioon. Simulaatio järjestettiin yhteistyössä Kirkon ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemakerin ja Lähetysseuran kanssa.

sovittelusimulaation mainos
Sovinnon tiimi.
sovittelusimulaatiossa kaksi henkilöä

Yli 40 sovittelukokemusta yhden päivän aikana

Sovittelusimulaatiot järjestettiin lauantaina 24.5. klo 12–16 #sovinnon teltalla. Neljän tunnin aikana toteutettiin yli 40 simulaatiota, joissa kävijät pääsivät tutustumaan restoratiivisen sovittelun periaatteisiin kuvitteellisten tilanteiden kautta. Simulaatiot toteutettiin pareittain, ja niissä käytiin läpi konflikteja, tunteita, tarpeita ja ratkaisuja – aivan kuten oikeassa restoratiivisessa sovittelussa.

Samaan aikaan teltalla käytiin lukuisia keskusteluja siitä, mitä restoratiivinen lähestymistapa tarkoittaa ja miten se eroaa perinteisestä konfliktinratkaisusta.

Restoratiivisen sovittelun periaatteet simulaatiossa 

Restoratiivisessa sovittelussa keskiössä ovat ihmissuhteet ja osapuolten tunteet ja tarpeet. Keskeisenä ajatuksena on tukea sovittelussa asianosaisia aktiivisiksi toimijoiksi, jotka itse etsivät ja löytävät ratkaisun soviteltavaan asiaan. Kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemukset ovat inhimillisiä tarpeita, jotka yhdistävät kaikkia konfliktin osapuolia.

Simulaatiossa sovittelua kokeiltiin näiden ohjeiden pohjalta: 

  1. Antakaa toisillenne puheenvuoro, jossa myös tunteet saavat näkyä. Kunnioita ja kuuntele, älä vähättele toisen kokemusta.  
  • Mitä on tapahtunut?  
  • Mitä ajatuksia ja tunteita tapahtunut on herättänyt?  
  • Keihin kaikkiin tilanne on vaikuttanut? 
  1. Keskustelkaa ratkaisuvaihtoehdoista ja puntaroikaa, miten ratkaisu parhaalla mahdollisella tavalla korjaisi tilannetta ja toisi molemminpuolisen ja kestävän rauhan. 
  • Minkä tarpeiden tulisi täyttyä, jotta tilanne korjaantuisi? 
  • Miten tilanne voidaan ratkaista restoratiivisesti?  
  • Mitä eri osapuolet voivat luvata?  
  1. Solmitaan käytännönläheinen sopimus, miten rauha säilyisi myös vastaisuudessa ja yhteisö olisi entistä eheämpi konfliktin jälkeen.  

Katso myös kuva: Perinteisestä oikeudesta restoratiiviseen oikeuteen

Taulukko perinteisestä oikeudesta restoratiiviseen oikeuteen. 
Taulukon teksti: Perinteisessä oikeudessa totuus selvitetään todisteiden avulla, ja valtio rankaisee rikoksen tekijää. Uhri jää usein sivuun. Viranomainen esittää faktat ja tekee päätökset. Osapuolet eivät ole aktiivisia asiantuntijoita. Valta ja päätökset keskittyvät viranomaisille. Lopputuloksena on rangaistus, esim. vankeus tai sakko. Restoratiivisessa oikeudessa tavoitteena on korjata rikos ottamalla huomioon uhrin ja yhteisön tarpeet. Tapahtumat ymmärretään osapuolten kokemusten kautta. Kaikki osapuolet osallistuvat. Heidän näkemyksiään, tunteita ja tarpeita pidetään keskeisenä tiedonlähteenä. Osapuolet neuvottelevat ratkaisun, joka korjaa aiheutetun vahingon ja ehkäisee tulevia konflikteja.
Scroll to Top