Rauhantyötä ruohonjuuritasolla

– Me autamme sodasta kärsineitä ihmisiä. Monilta on kuollut perheenjäseniä, vaimot ovat jääneet leskiksi, jotkut ovat menettäneet myös omaisuutta. Me menemme heidän luokseen, annamme neuvoja ja viemme samalla rauhan viestiä, kertoo Margaret Barsaba, Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa toimivan Women of Faith -naisverkoston puheenjohtaja.

Margaret Barsaba on Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa toimivan Women of Faith -naisverkoston puheenjohtaja.

Rauhanrakennuksen ja sovinnon työssä on viime vuosina ymmärretty entistä paremmin yhteisöjen sisältä ja ihmisten läheltä tehtävän käytännön auttamisen merkitys. Monien mielikuvissa sovintoa rakentavat ulkopuoliset, neutraalit rauhanneuvottelijat, jotka saapuvat konfliktialueelle ja lähes taianomaisella osaamisellaan purkavat yhteisöjen jännitteitä. Sovintoa ei kuitenkaan voi pakottaa, vaan yhteisöjen tervehtyminen vaatii pitkäjänteistä ja arkista työtä. Tässä tarvitaan niin sanottujen vertaissovittelijoiden (insider reconciler) panosta.

Vertaissovittelijat ovat tukea tarvitsevien yhteisöjen jäseniä, jotka ovat syystä tai toisesta sellaisessa asemassa, että kykenevät auttamaan muita. Usein tällaiset henkilöt toimivat uskonnollisten yhteisöjen piirissä – kuten Margaret Barsaba.

Uskonnolliset johtajat ovat tärkeässä asemassa, sillä he ovat tottuneet kuuntelemaan ihmisten huolia ja vastaamaan pyyntöihin. Mutta myös he tarvitsevat psykososiaalista tukea traumoistaan selviämiseksi, ovathan he itsekin kärsineet yhteisöään kohdanneesta väkivallasta, Barsaba selittää.

Afrikan uskonnolliset johtajat yhdessä rauhan asialla

Barsaba kuuluu Women of Faith -järjestön lisäksi Etelä-Sudanin uskontojenväliseen neuvostoon (Inter-Religious Council of South Sudan), joka toimii rauhantyötä tukevan Afrikan uskonnollisten johtajien neuvoston alaisuudessa (ACRL eli The African Council for Religious Leaders – Religions for Peace). Näiden verkostojen toimintaa tuetaan ja rahoitetaan myös #sovinto-ohjelman ja sen kansainvälisten kumppaneiden, kuten Think Peacen, kautta.

Verkosto järjestää koulutuksia, joissa vahvistetaan osaamista sovinnon rakentamisessa ja yhteisöjen tervehdyttämisessä (social healing).

– Esimerkiksi täällä Etelä-Sudanissa käytämme apuna lauseita Raamatusta ja muslimijohtajien tapauksessa Koraanista. Ne auttavat rakentamaan yhteyttä uskonnollisiin johtajiin ja ymmärtämään traumojen käsittelyn merkitystä, Barsaba kertoo.

Etelä-Sudanissa tehtävää koulutustyötä tuetaan myös Keniasta käsin ACRL:n kautta. Barsaba kertoo, että yhteensä rauhan- ja sovinnontyön koulutusta on saanut heidän kauttaan jo lähes 100 ihmistä. Kaikki eivät suinkaan ole uskonnollisia johtajia, vaan kohteena ovat myös naiset ja nuoret.

Työuransa Barsaba on tehnyt opettajana. Hän kertookin, että opettajat ovat yksi tärkeä kohderyhmä heidän työssään.

– Opettajien kautta pääsemme auttamaan lapsia. Jotkut heikoista kotioloista tulevat ja traumatisoituneet lapset aiheuttavat ongelmia koulussa. Jos opettajilla on ymmärrystä traumojen käsittelystä ja sovinnon rakentamisesta, näihin ongelmiin voidaan tarttua oikealla tavalla.

Ihmisten arkisiin huoliin on vastattava ensin

Barsaban järjestö toimii Jubassa, missä he jalkautuvat eri kaupunginosiin. Niissä asuu monentaustaisia ihmisiä, niin kristittyjä ja muslimeja kuin uskonnottomiakin, ja Barsaba korostaa, että he kohtelevat kaikkia tasa-arvoisesti. Työtä tehdään ihmisten ehdoilla, käytännössä se on usein neuvontaa ja ratkaisujen etsimistä arkisiin ongelmiin.

– Voimme tarjota hengellistä tukea ja antaa neuvoja, mutta he tarvitsevat myös muuta konkreettista tukea. Kun Jeesus puhui ihmisille, hän huolehti samalla näiden hyvinvoinnista ja tarjosi ruokaa. Myös täällä monet avun tarpeessa olevista ihmisistä ovat nälkäisiä. Samassa talossa voi asua yli 10 ihmistä, eikä kenelläkään ole palkkatyötä, Barsaba kuvailee.

Koska Barsaban edustama järjestö keskittyy naisiin ja lapsiin, he työskentelevät esimerkiksi perheväkivallan ja seksuaalisen väkivallan vähentämiseksi.

– Olemme kiertäneet ovelta ovelle puhumassa aiheesta ja tarjoamassa psykososiaalista tukea. Jos miehellä ja vaimolla on riitaa, voimme puhua vaimolle ja antaa tukea. Kerromme myös äideille, miksi on tärkeää suojella lapsia; lapset voivat joutua väkivallan uhriksi jos heidät lähetetään esimerkiksi yksin torille, Barsaba kertoo.

Barsaba kuvailee, kuinka tärkeä osa rauhan ja sovinnon tukemista on heikossa asemassa olevien ihmisten rohkaiseminen mukaan yhteisöön. Esimerkiksi raiskauksen uhreja tai mielenterveyden ongelmista kärsiviä kutsutaan mukaan ja näin vahvistetaan heidän omanarvontuntoaan. Näin he voivat saada voimaa selvitä traumaattisista kokemuksista ja ottaa elämänsä hallintaan.

– On tärkeää rohkaista etenkin nuoria tyttöjä koulutuksen pariin. Tässä apuna toimivat hyvät esimerkit, tarinat muutoksesta parempaan. Kutsumme tätä ”self-helpiksi”: jos nainen saa kauttamme taitoja ja tukea vaikkapa oman yrityksen pyörittämiseen, hän voi auttaa itseään eikä hänen tarvitse aina uudelleen palata hakemaan apua. Myöhemmin hän ehkä puolestaan auttaa muita, jotka apua tarvitsevat.

Työ jatkuu, haasteista huolimatta

Työn käytännönläheisyys korostuu myös, kun Barsabalta kysyy toiminnan haasteista ja tulevaisuuden suunnitelmista – nekin ovat hyvin konkreettisia.

– Liikkuminen on haaste, tarvitsisimme kulkuvälineitä. Apua tarvitsevat voivat soittaa meille, mutta välimatkat Jubassa ovat useita kilometrejä. Tarvittaisiin ehdottomasti myös toimisto, jonkinlainen keskus, josta ihmiset löytävät meidät ja johon ihmiset uskaltaisivat tulla! Esimerkiksi raiskauksen uhrien olisi päästävä sairaalaan tutkimuksiin 24 tunnin sisällä, joten avun hakemisen pitäisi olla helppoa, Barsaba miettii.

Väkivaltaisuudet Etelä-Sudanissa jatkuvat yhä, ja niin myös sovinnon työn tarve on jatkuva ja kasvava. Uskonnollisten johtajien tukea ja koulutusta tarvitaan lisää, ja Barsaba kertoo, että myös armeija on kääntynyt heidän järjestönsä puoleen traumojen käsittelyä koskevan ymmärryksen lisäämiseksi.

Barsaban järjestön toiminta ulottuu jatkossa myös Juban ulkopuolelle, koulutuksia ollaan järjestämässä myös Ylä-Niilin ja Bahr-el-Ghazalin osavaltioissa.

– Kunpa vain saataisiin se toimisto!, Barsaba huokaa.


Juttu liittyy Afrikan sarvessa toimivaan #reconciliation-hankkeeseen, joka on osa Sovinto-ohjelman kansainvälistä työtä. Helsingin seurakuntayhtymä, Diakonissalaitos ja Suomen Lähetysseura perustivat Sovinto-ohjelman vuoden 2020 alussa edistämään yhteiskuntarauhaa ja kunnioittavaa kanssakäymistä sovinnon ja sovittelun osaamisen ja tekojen kautta. #reconciliation-hanke käynnistyi ulkoministeriön tuella v. 2020.

Artikkelin kirjoittaja Mikko Hautakangas on sovitteluasioihin perehtynyt median ja journalismin tutkija.

Scroll to Top