Sovinnon viikko 20-29.5.2022 – #näetköihmisen

Lokerointi, kärjistys, vastakkainasettelu, ennakkoluulo. Kaikki syvällä havaitsemisen toimintatavassa, kaikki luonnollisia – mutta kaikki haitallisia. Mitä paremmin näemme pinnan taakse, ei vain toista ryhmän edustajana, sitä enemmän meillä on edellytyksiä ymmärtää toimintaa, ajatuksia ja tekoja. Yritys ymmärtää ei tarkoita hyväksymistä, mutta se tarkoittaa sen kaltaista kohtaamista, joka synnyttää uusia mahdollisuuksia vuorovaikutukseen ja yhdessä elämiseen silloinkin, kun se on vaikeata. Ja mitä vaikeampaa se on, sitä enemmän tarvitaan sovintoa.

Kaikki alkaa kysymyksestä: näetkö ihmisen?

Sovinnon viikko starttaa ensimmäistä kertaa toukokuussa 20.-29.5. nostaen esille erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten mielestä tärkeitä sovinnon teemoja. Nuorten suunnitteleman kampanjan pääviesti #näetköihmisen näkyy eri tavoin kampanjaviikolla – katso viikon ohjelma alta ja tule mukaan!

Osana Kirkkopäivien nuorten ohjelmaa, #YHDESSÄ2022

Aika ja paikka: Pe 20.5. klo 21:00-23:00, Keskustan seurakuntatalon sisäpiha, Isokatu 17.

Sovinnon viikko lähtee käyntiin Oulussa järjestettävillä Kirkkopäivillä kahdella sovintoteemaisella, oululaisten nuorten ryhmän suunnittelemalla ja toteuttamalla ohjelmalla. Ensimmäisenä näistä perjantaina 21.5. klo 21-23 yhteiset nuorten Sovinnon juhlat, koska sovussa eläminen vaatii aktiivisia tekoja joka päivä ja yhdessä sovinnon rakentaminen on ehdottomasti hauskempaa!

Yhteistyössä Oulun seurakuntien nuorten kanssa olemme suunnitelleet illan, jota et tule unohtamaan. Ohjelmaan kuuluu livemusiikkia ja rentoa tunnelmaa, sovinnon teemaan sopivaa aktiviteettia, kuten valokuvanäyttely ja pientä purtavaa (hodarit kaikilla mausteilla – ilmaiseksi!). Tule mukaan juhlimaan sovintoa!

Lisätietoja Kirkkopäivien omilta verkkosivuilta täältä.

Järjestäjät: Oulun seurakunnat ja #sovinto.

Osana Kirkkopäivien nuorten ohjelmaa, #YHDESSÄ2022

Aika ja paikka: La 21.5. klo 13:00-14:00, Keskustan seurakuntatalon Pieni seurakuntasali, Isokatu 17.

Ryhmä oululaisia nuoria on kevään ajan pohtinut ajankohtaisia sovinnon ja yhteiskuntarauhan kysymyksiä. Mikä on tässä ajassa tärkeää, mikä huolestuttaa tai kaipaisi erityisesti sovintoa? Miten sovintoa edistetään aktiivisesti jokapäiväisessä arjessa, mitä eri näkökulmia tähän vähän vaikeaan käsitteeseen liittyy? 

Nyt nuoret kutsuvat meitä yhteiseen keskusteluun. Dialogisen keskustelun kautta nostetaan esille nuorten mielestä tärkeitä näkökulmia sovintoon, laajennetaan yhteistä ymmärrystä siitä, miten sovintoa voidaan rakentaa arjen tasolla ja tuodaan nuorten ajatuksia sovinnosta myös vaikuttajien ja Kirkkopäivien yleisön tietoon. Mukana keskustelemassa nuorten kanssa mm. Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Juha Hänninen.

Lisätietoa Kirkkopäivien omilta verkkosivuilta täältä.

Järjestäjät: Oulun seurakunnat, #sovinto, Suomen Lähetysseura sekä Lasten ja nuorten keskus.

Osana #sovinnon ja Suomen Sovittelufoorumi ry:n sovittelua ja sovinnon työtä tekevien Olohuone-tapaamisia. Teemana nuoret, väkivalta ja kiusaaminen.

Aika ja paikka: Ma 23.5. klo 16:00-19:00, Kallio, Helsinki + livestream

Suomen Sovittelufoorumi (SSF ry), #sovinto ja Oikeus Sovintoon -toiminnan nuoret järjestävät maanantaina 23.5. klo 16 alkaen Helsingissä asiantuntijapaneelin, jossa pohditaan nuorten väkivaltailmiöihin ja konflikteihin liittyviä kysymyksiä teemalla nuoret ja konfliktit. Tapaaminen on osa sovinnon ja rauhan työn ammattilaisille, kuten sovittelijoille, suunnattuja SSF ry:n ja #sovinnon yhteisiä Olohuone-tapaamisia. Ilta jatkuu asiantuntijapaneelin ja väliesityksen jälkeen paikan päällä kahvin ja vapaan verkostoitumisen merkeissä.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset #sovinnon yhteyspäällikkö Hanna: hanna-karoliina.myllynen@hdl.fi

Järjestäjät: Oikeus Sovintoon, #sovinto ja Suomen Sovittelufoorumi ry.

Aika ja paikka: Ti 24.5. klo 9:00-12:00, etätoteutus

Koulutuksessa keskustellaan restoratiivisesta kohtaamisesta, yhteisöjen eri tasoisten konfliktien ennaltaehkäisystä ja käsittelystä sekä siitä, miten meistä jokainen voisi paremmin toimia sovunrakentajana omassa yhteisössämme. Lisäksi pureudutaan syrjinnän käsitteeseen ja sen eri ilmenemistapoihin (kuten rakenteellinen rasismi) ja siihen, kuinka tarttua moniperusteisen syrjinnän haasteeseen ja tukea yhteisöissä eri vähemmistöjä, kuten maahantulijoita. Tilaisuuden tavoitteena on saada oivalluksia ja työkaluja parempien ihmissuhteiden ja yhteisöjen rakentamiseen niin arkeen kuin työelämään. 

Koulutus on suunnattu erityisesti seurakuntien työntekijöille, luottamushenkilöille ja muille aiheesta kiinnostuneille. 

Lisätietoja ja ilmoittautumiset Suomen Ekumeenisen Neuvoston verkkosivuilta täältä.

Järjestäjät: Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) ja #sovinto.

Aika ja paikka : Su 29.5 klo 11.00-19.00, Helsingin Kauppatori

Näetkö ihmisen? Tule kuulemaan tosielämän tarinoita Elävään kirjastoon Maailma Kylässä -festareilla!

Diakonissalaitos, Lähetysseura ja #sovinto osallistuvat yhdessä Maailma kylässä -festivaalien Mahdollisuuksien torille järjestämällä torilla #sovinnon nuorten ryhmän ideoiman elävän kirjaston. Elävässä kirjastossa kirjojen sijaan lainataan oikeita ihmisiä, joiden kanssa keskustellessa lainaaja pääsee haastamaan omat ennakkoluulonsa kuuntelemalla kirjan oman tarinan. Kohtaamisilla edistämme vuoropuhelua erilaisten ihmisten välillä, yhdenvertaisuutta, sekä moninaisuuden ja ihmisarvon kunnioittamista. Samalla tuomme esiin Lähetysseuran, Diakonissalaitoksen ja #sovinnon työtä eri ihmisryhmien parissa.

Tule paikalle katsomaan uskallatko katsoa pintaa syvemmälle?

Osallistuminen on ilmaista, ja vaatii vain sen, että tulet paikalle avoimin mielin. Löydät meidät läheltä Pohjoisesplanadia. Saavuttuasi paikalle kirjastohoitajamme ottavat sinut vastaan, ja esittelevät mitä kirjoja meillä on lainattavissa. Voit käydä tutustumassa kirjavalikoimaamme etukäteen tästä. Ja lisätietoja löydät Facebookista. Tervetuloa!

Järjestäjät: Diakonissalaitos, Suomen Lähetysseura ja #sovinto.

Sovinnon viikon juliste 2022

Sovinnon viikko somessa

Jaa sovinto-teemainen kuva tai kuva Sovinnon viikon tapahtumista Instagramissa aihetunnuksilla #sovinnonviikko2022 ja/tai #näetköihmisen, niin se ilmestyy pian tähän alle.

Sovinnon viikko 2022 on nyt takanapäin 🤩🥳 Ihka ensimmäisenä kampanjaviikkona se ylitti kaikki odotukset, ja nyt kun sitä on tässä ehditty fiilistellä pari viikkoa, ei malttaisi seuraavaa odottaakaan!

Kiitos kaikille eri tavoin mukana olleille - erityisesti näitä eri ...tilaisuuksia suunnittelemassa ja toteuttamassa olleille 🙏💜💚🧡💙❤️

Onneksi viikon tunnelmiin pääsee näin jälkikäteenkin vielä #sovinnon verkkosivujen (sovinto.fi) kuvien kautta - kurkkaa suora linkki tarinoista 🙌

#sovinnonviikko2022 #näetköihmisen #sovinnonviikko #sovinto #nuoret #maailmakylässä #maailmakylässä2022 #YHDESSÄ2022

oikeussovintoon nuoret toteuttivat Sovinnon viikolla paneelikeskustelun Nuoret ja konfliktit. Paneeliin oli kutsuttu asiantuntijoita useista eri toiminnoista - ja vertaissovittelun asiantuntijoina tietysti itse verso-oppilaat! ✨

Veera ja Cazu kertoivat paneelissa kokemuksistaan ...vertaissovittelijoina. Heidän kokemusten mukaan verso toimii hyvin yläasteella💚

”Nuoret on fiksuja. He osaa ite käsitellä ne asiat. Ja voi tarvita aina välillä apua siltä kolmannelta osapuolelta (=vertaissovittelija). Ja sitte on opettaja aina varmuuden vuoksi tilan ulkopuolelle. Niin, että siltä voi käydä pyytämässä apua jos vertaissovittelijat eivät tiedä mitä tehä. Mutta nuoret on fiksuja, nuoret osaa. ” cazookiddo

Veera ja Cazu ottivat puheenvuoroillaan kantaa myös siihen, kuinka avoin keskustelu erilaisuudesta ja tiedon lisääminen seksuaali- ja sukupuoli-identiteettien moninaisuudesta ovat tärkeitä keinoja kiusaamisen ja syrjinnän ennaltaehkäisemisessä. 🏳️‍🌈

Iso kiitos Veera ja Cazu oman asiantuntijuuden jakamisesta ja osallistumisesta tärkeään keskusteluun 💚

Kiitos hienosta tapahtumasta myös kaikki panelistit, juontajat, järjestäjät sekä hassanmaikal järisyttävän upeasta esiintymisestä! Booom 💥💥💥

#sovinnonviikko2022 #näetköihmisen #sovinto #nuoret #konfliktit #asiantuntija #paneelikeskustelu #vertaissovittelu

Eilen @maailmakylassa -festarien Elävässä kirjastossamme kävi mm. Upu-kirjan kanssa juttelemassa kuvassa hänen kanssaan poseeraava Ulla. Kysyimme hymyilevän kaksikon tunnelmia lainauksen jälkeen ja saimme kuulla, että juttutuokio oli erittäin onnistunut. 🤗📖🤓

Ullalla ...itsellään sattui olemaan aiempaa kokemusta kirjana olosta, mikä saikin hänet kokeilemaan rohkeasti roolien vaihtamista. Lukukokemuksestaan Ulla kommentoi seuraavaa:

"Upu oli kyllä erittäin elävä ja eloisa kirja! Oli todella mielenkiintoista kuulla, minkälainen elämänkaari hänellä on ollut. Sai itsellekin uutta näkemystä, kun kuuli, miten hänen elämänsä polku on mennyt ja minkälaisia valintoja Upu on tehnyt. Suosittelisin tällaista kokemusta kyllä kaikille!" 🤩❤️

@suomenlahetysseura
@diakonissalaitos
#sovinnonviikko2022 #näetköihmisen #sovinto #maailmakylässä #mahdollisuuksientori
#eläväkirjasto

Maanantaina oli huippua! 🙌

oikeussovintoon -nuoret toteutti asiantuntijapaneelia nuorten erilaisiin väkivalta- ja kiusaamisilmiöihin liittyen yhdessä verso_sovittelu ja sovinto_ohjelma kanssa.

Kiitos mukana olleille panelisteille ja aktiiviselle yleisölle sekä lopussa ...esiintyneelle Hassan Maikalille 🤩🤩🤩

helsinkipoliisi julia_asemanlapsetry hassanmaikal #vantaansovittelutoimisto
#sovinnonviikko2022

Sovinnon viikon kunniaksi loimme uudet bingo-pohjat, jotka löydät nyt stooreista! 🤩

Sovinnon viikon teemana on Näetkö ihmisen? - Uskallatko katsoa pintaa syvemmälle?

Näillä kuvilla haluamme muistuttaa kuinka me kaikki olemme välillä konfliktien osapuolina. Haluamme ...hetkeksi pysähtyä pohtimaan millaisia asioita näissä tilanteissa tarvitsemme. Usein tarpeet ovat samanlaisia olimme sitten itse tulleet loukatuiksi, tai itse loukanneet toista.

Samanlaiset tarpeet yhdistävät meitä. Yritys ymmärtää luo mahdollisuuksia vuorovaikutukseen ja sovinnolle. Sovinnon viikosta voit lukea lisää bion linkistä!

Nappaa bingopohjat stooreista talteen ja kerro omassa stoorissa mitä sinä tarvitset jos olet konfliktin osapuolena! Muista tägätä mukaan verso_sovittelu 🤗

#sovinnonviikko2022 #näetköihmisen

Kiitos kaikille osallistujille onnistuneesta sovittelijoiden ja sovinnon työtä tekevien Olohuone-tapaamisesta ja erityisesti sen asiantuntijapaneelista eilen 23.5.! 🤩

Tapaamisen teemana oli nuoret ja konfliktit, ja nuoret itse pääsivät sekä vetäjinä että keskustelijoina ...ääneen muiden asiantuntijoiden kanssa nuorten kiusaamis- ja väkivaltailmiöistä sekä ratkaisuista niihin. Tämä oli Suomen Sovittelufoorumin ja #sovinnon järjestämien Olohuone-tapaamisten sarjassa kevään viimeinen tapaaminen, ja miten hienoon nuottiin päästiinkään lopettamaan kevätkausi, kun räppäri, runoilija Hassan Maikal esiintyi meille tilaisuuden lopussa. 💚

Sovinnon viikko jatkuu vielä 29.5. asti, mutta Olohuoneissa nähdään taas syksyllä!

Erityiskiitos @oikeussovintoon ja @verso_sovittelu nuorille osallistumisesta ja arvokkaista näkökulmista! ☮️🙏

#sovinnonviikko2022 #nuoret #sovinto #sovinnonrakentajat

✨ARVONTA✨

verso_sovittelu on mukana Sovinnon viikolla ja järjestää sen kunniaksi yhdessä oikeussovintoon kanssa sovintoaiheisen arvonnan. Osallistumisaikaa on Sovinnon viikon ajan eli 20.-29.5.2022.

Osallistu arvontaan vastaamalla oikeussovintoon tilin TARINASSA kahteen ...kysymykseen:
1. Mitä tulee mieleen sanasta sovinto? 🤝
2. Miksi sovinto on tärkeää? 🕊

🏆Palkintona voittajalle lähetetään VERSO-tuotepaketti, joka sisältää mm. repun, jossa sovinnon välineitä on helpompi kantaa 🎒

Lue vielä arvonnan säännöt alta ja sitten HOPHOP STORIESIN PUOLELLE VASTAAMAAN!

ℹ️Arvonnan säännöt:
1.Arvonnan järjestävät 20.-29.5.2022 Sovinnon viikon 2022 kunniaksi oikeussovintoon ja Verso_sovittelu eli Suomen Sovittelufoorumi ry:n alaiset hankkeet yhteistyössä Sovinto_ohjelma n kanssa. Instagram ei ole mukana arvonnassa.
2.Arvonnan palkintona on VERSO-tuotepaketti, joka postitetaan voittajalle kesäkuun aikana. Arvonnan suorittaa oikeussovintoon 30.5.-5.6.2022 välillä, jonka aikana tai viimeistään 10.6. ollaan voittajaan yhteydessä Instagramin kautta yksityisviestillä. Jos voittajaa ei tavoiteta kahden päivän sisään, suoritetaan arvonta uudelleen.
3.Arvonnan järjestäjät voivat jakaa vastauksia anonyymisti sosiaalisessa mediassa omissa julkaisuissaan.

#sovinnonviikko2022 #sovinto #arvonta #somearvonta

#sovinnonviikko2022 käynnissä toista päivää, samoin kuin Kirkkopäivien (@kirkkopaivat) nuorten sovinnon ohjelma. Täällä keskustellaan sovinnosta, eri näkökulmista ja keinoista edistää sovintoa niin arjessa kuin haastavissakin tilanteissa (kuten somessa ja kiusaamistilanteissa). ...🕊️☮️

Mukana oululaisia nuoria: Valtteri, Ilona ja Heini. NAVI:n (@naviryhma) varapj Ilona, Oulun kaupunginvaltuuston pj Juha sekä paikallispolitiikassa niin ikään mukana oleva Kempeleen seurakunnan viestintäpäällikkö Tuukka. Toisena vetäjänä #sovinnon Tytti. 💚

#sovinnonviikko2022 #näetköihmisen #YHDESSÄ2022

Tänään alkaa Sovinnon viikko! #Sovinto-ohjelma on koonnut nuorten kanssa hienon viikon, jonka kantavana teemana on kysymys ”Näetkö ihmisen?”.

Ota ihmeessä sovinto_ohjelma seurantaan, ja tutustu viikon ohjelmaan!

#näetköihmisen #sovinnonviikko2022 #sovinnonviikko ...#maailmakylässä #kirkkopäivät #kirkkopäivät2022

Yhteistyökumppanit

Scroll to Top